Våra studiecirklar i fotografi


 

Fotocirklarna arrangeras i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, som också har spelat en viktig roll vid bildandet av Ostrikets Fotoklubb. 


Alla våra cirklar kan genmföras på distans i programmen Jitsi Meet och Learnify. Detta är mycket uppskattat hos våra cirkeldeltagare, för det finns ju goda anledningar att genomföra en studiecirkel på distans med tanke på vad det kostar att fara med bil i dag ...

Hösten 2023 planeras följande sju cirklar: 


1) Grundkurs, digital fotografi
För dig med en systemkamera, eller annan modell med möjlighet till egna inställningar. En studiecirkel där vi helt fokuserar på digitalkamerans alla inställningar. Du får lära dig att optimera kameran för att frysa blixtsnabba rörelser eller för att ta porträtt med suddig bakgrund. Vi lär oss allt om olika brännvidder och hur vi själva tar kontrollen över slutartid, bländare och ISO.


2) Bättre bilder, med din mobilkamera
I den här kursen lär du dig att utnyttja din mobilkameras fulla potential, hur du utför manuella inställningar, samt hur du med hjälp av bildkomposition och ett kreativt utnyttjande av det befintlliga ljuset tar mycket bättre bilder. Vi lär oss matcha de nyare mobilernas olika kameror/brännvidder med varierande fotograferings-avstånd, samt går igenom appar och andra tillbehör för att skapa bilder som verkligen kommunicerar och blir värda att visas upp.


3) Digital bildbehandling
En kurs för dig som vill lära dig grunderna i bildbehandling. Under kursens gång bekantar vi oss med både med Photoshop Elements, samt Lightroom och Photoshop. I den här kursen får du lära dig att bringa ordning i kaos! Det innebär att du får lära dig verktyg för att organisera och strukturera alla dina digitala bilder, så att du lätt kan hitta dem. Och när du väl funnit dem går vi igenom samtliga steg i den digitala process där du optimerar bildens exponering, vitbalans, färgernas nyans, mättnad och luminans samt till slut hur du ger bilden en perfekt skärpa för optimalt utseende på din utskrift.


4) Mobilfoto för seniorer (Nyhet)
Den här kursen ger dig både inspiration och kunskap för att ta bättre bilder med din mobilkamera, och lär dig även hur du kan dela dem på de sociala medierna. I den här kursen fokuserar vi på det som är bakom kameran, alltså hur du som fotograf bäst skall använda bildkompositionens alla regler. Du får också lära dig att förstå och utnyttja ljusets olika riktningar, färger och karaktärer.


5) Fortsättningskurs, bildbehandling
I den här kursen arbetar vi med ”Adobe Photography Plan”, det vill säga programvarorna Photoshop, Lightroom och Bridge, samtliga från Adobe. Vi går igenom samtliga verktyg för bildbehandling av raw-formatsbilder, retuschering och omformningar samt montage genom markeringar, där vi fördjupar oss i lager och grundläggande maskhantering. Vi fördjupar oss i anpassning av bilder för olika syften och tekniska krav, samt studerar grundläggande färglära, färghantering och digital bildteori. Under kursen arbetar vi parallellt med programvaran Learnify, där vi håller chattkontakt med varandra, fördjupar teorin och redovisar veckans övningsuppgifter.


6) Fotografiska genrers
Vid första träffen bestämmer vi tillsammans vilka fotografiska genrer vi vill jobba med. Till varje fotografisk genre går vi igenom, och övar i hur man optimerar kamerans inställningar för att få så bra bilder som möjligt, inom just denna genre. ”Omgångens genre” blir även övningsuppgiften till nästa träff, som då börjar med den gemensamma bildkritiken.


7) Vi producerar ett bildspel
I den här cirkeln arbetar vi med DaVinci Resolve 17, världens mest använda programvara för videoredigering. Denna programvara uppskattas enormt av boende i Burträsk med omnejd, enär den är gratis ... Att redigera bildspel i en app avsedd för video har enorma fördelar, på köpet lär du dig ju även att redigera video! När vi lär oss grunderna i programvaran arbetar vi med färdiga bilder, musik och ljudeffekter. När vi väl blivit bekväma med appen, producerar vi sedan i grupp ett gemensamt bildspel som vi inte utan stolthet lägger upp på Youtube.


Enklast anmäler du dig till våra fotocirklar direkt till Studieförbundet Vuxenskolan, tel: 0910-850 10


Har du frågor rörande cirklarna kan du använda vårt kontaktformulär, alternativt ringa direkt till cirkelledaren

Calle Rising, tel: 070-840 86 90.


Varmt välkomna till våra Fotocirklar!